Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, 28/12/2016
vesti

BSN potpisao Sporazum o saradnji sa Srpsko-iranskom poslovnom komorom

U sredu, 28.12.2017. u beogradskom press centru UNS predstavnici Mreže za poslovnu podršku (BSN), Dragoljub Rajić i Srpsko-iranske poslovne komore, dr Said Hosseini, potpisali su Sporazum o saradnji dva udruženja kao dodatni doprinos intenziviranju ekonomske saradnje dve zemlje.

O značaju ovog Sporazuma govorio je i Mohammad Javad Izadi, ekonomski savetnik Ambasade Islamske Republike Iran u Beogradu. On je naglasio da su zvanični privredni predstavnici obe zemlje ubeđeni da će već za par godina aktuelna trgovinska razmena od 19 miliona dolara, pri čemu Srbija ima suficit, rapidno i neminovno porasti. On je, takođe, rekao da predstojeća velika revitalizacija železničke i putne infrastrukture Irana označava i šansu za srpska i regionalna preduzeća u ovoj oblasti.

Dr Said Hosseini, predsednik Srpsko-iranske poslovne komore, napomenuo je da je okosnica privredne saradnje dve zemlje poljoprivreda, s obzirom da Iran dosta uvozi pšenicu, kukuruz i soju. Međutim, na tržištu Irana postoji šansa i za naša preduzeća koja su poslovno aktivna u proizvodnji automobilskih komponentni, s obzirom da je Iran najveći proizvođač automobila u svom regionu.

Dragoljub Rajić, Partner u Mreži za poslovnu podršku, predstavio je svoje privredno udruženje koje, kao jedino regionalno pozicionirano te vrste, obuhvata 110 članova upravo sa ciljem daljeg poslovnog umrežavanja sa tržištima EU ali i dinamičnim tržištima u razvoju, kao što je Iran. On je dodao da i srpska IT oblast ima značajnu mogućnost da ponudi svoje stručne usluge iranskom tržištu.

Na kraju je Milan Vučković, direktor Klastera železnica za jugoistočnu Evropu, rekao da, poput Irana, i u zemljama u našem regionu, samo u narednih deset godina, u revitalizaciju železničke infrastrukture treba da se investira oko 15 milijardi evra a što predstavlja značajnu šansu za ovdašnja MSP preduzeća u Srbiji i regionu odnosno privatni sektor.

On je istakao brojne aktivnosti Klastera koji deluje u okviru BSN-a. Najvažniji od njih, koji uskoro treba da se realizuju su poslovna poseta Zagrebu i B2B susreti u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori već 26. i 27. januara 2017. Ovo je odlična prilika da se domaća preduzeća predstave u Hrvatskoj.

Potom na red dolazi jedini sajam u regionu koji organizuje BSN krajem aprila pod nazivom “SEE Mobility 2017”, te, na kraju prvog polugodišta, poslovna poseta Teheranu od 12. do 16. maja 2017. u okviru koje će članovi klastera posetiti međunarodni sajam “Iran Rail Expo 2017” ali i zvanične institucije kao što je tamošnje Ministarstvo saobraćaja.