Visbility menu
  • Test
  • Test
Ljubljana, Slovenia, 05/07/2022
vesti

Izazovi i prilike za železničke kompanije i dobavljače u post-kovid periodu

Veliki skup železničkih kompanija i dobavljača železnica jugoistočne Evrope održan je u Ljubljani 30. juna, pod nazivom „Izazovi i prilike za železničke kompanije i dobavljače u post-kovid periodu“, od strane Železničkog klastera Jugoistočne Evrope (RCSEE) i Gospodarske zbornice Slovenie (GZS), uz učešće partnera iz Evropske inicijative železničkih klastera (ERCI) i Češke medijske kuće Railtarget kao medijskog partnera.

Delegacija železničkih dobavljača iz Srbije i Hrvatske je u Sloveniju došla u organizaciji RCSEE. Tokom posete, delegacija je imala prilike da se upozna sa slovenačkom kompanijom za kontrolu kvaliteta Q Techna iz Krška. Jedan od domaćina je bila i slovenačka kompanija Elpa iz Velenja, koja je delegaciji predstavila svoja rešenja za smanjenje buke i trenja na železničkoj infrastrukturi, i povela ih u obilazak svojih sistema instaliranih na slovenačkim železnicama.

Centralni događaj je bila konferencija u Ljubljani,  koja je privukla pažnju velikog broja slovenačkih kompanija. Andreja Mulec Bohinc iz SPIRIT Slovenia predstavila slovenačku privredu i prednosti Slovenije kao poslovne lokacije. Franc Klobučar iz SŽ infrastrukture je predstavio trenutne i buduće projekte i investicije na slovenačkoj železničkoj mreži. Veronika Elena Boči iz italijanskog klastera DITECFER, ERCI partnera je predstavila trenutne evropske projekte koje sprovodi ovo udruženje klastera i šanse za razvoj malih i srednjih preduzeća kroz njih. Aleksandar Burovs iz Centra za železnička istraživanja iz Birmingama je predstavio istraživačke projekte svoje organizacije kao i inicijativu za stvaranje istraživačke mreže u Jugoistočnoj Evropi za železnicu – SEERRIN. Konferencija je zaokružena predstavljanjem proizvoda kompanije Elpa, Aleksandar Đokić iz kompanije MIND Industries Group iz Kragujevca je predstavio kapacitete i budući razvoj ovog najvećeg industrijskog parka za potrebe železnica u Jugoističnoj Evropi, dok je Marko Radović predstavio aktivnosti RCSEE na internacionalizaciji sektora dobavljača železnica u regionu.

Kompanije zainteresovane za učešće i informacije o evropskim projektima STARS i S-ACCESS su zamoljene da učestvuju u anketama koje ovi projekti koriste za prikupljanje podataka o preduzećima u Evropi:

S-ACCESS: https://s-accessproject.eu/survey-smes-participation-to-international-public-procurements-of-railway-supplies-services-works/

STARS: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/STARSProjectSurvey