Visbility menu
  • Test
  • Test
Kraljevo, Srbija, 21/02/2019
vesti

Zakon o javnim nabavkama, skupe i spore procedure problem za mala i srednja preduzeća

Danas je u Kraljevu održan skup tima Mreže za poslovnu podršku sa kraljevačkim privrednicima iz sektora metalske, mašinske i drvne industrije čije firme spadaju u ugledna domaća mala i srednja preduzeća sa 30 do 40 godina tradicije u ovom delu Srbije.

Povod za okupljanje bio je projekat koji Mreža za poslovnu podršku sprovodi za UNECE (Ekonomski sektor Organizacije Ujedinjenih nacija za Evropu) oko analize i uklanjanja barijera u oblasti izvoza/uvoza.

Kraljevačke kompanije iznele su brojne zamerke na poslovni ambijent u kome se danas radi u Srbiji, sa posebnim osvrtom na loš Zakon o javnim nabavkama i predugo trajanje sudskih sporova koji nanose veliku štetu domaćim kompanijama.

Pored toga naglašeno je da nedostatak stručnih kadrova sa potrebnim veštinama počinje da izjeda privredu raškog okruga i da od 100 kandidata koji se jave za određena radna mesta samo 10% ima potrebna znanja, veštine i želju da se dalje profesionalno usavršava.

Kompanije navode da su uslovi poslovanja danas znatno teži nego pre deset godina, jer su ukinuti poreski krediti za investicije, porez na imovinu je povećan preko 500% u poslednjih šest godina, a broj lokalnih nameta je porastao. Takođe, lokalna infrastruktura, snabdevanje električnom energijom i dugi rokovi plaćanja dodatno pritiskaju firme raškog okruga.