Visbility menu
  • Test
  • Test
Zagreb, 30/01/2017
vesti

U Zagrebu održan veliki regionalni skup privrednika iz oblasti železnice

Nedavno je u Zagrebu, u organizaciji Mreže za poslovnu podršku (BSN), Klastera železnice za jugoistočnu Evropu (RCSEE), Hrvatske Gospodarske Komore (HGK) i Saveza za željeznicu iz Republike Hrvatske, uz podršku člana RCSEE, kompanije Altpro Zagreb, u prostoru HGK održan najveći regionalni skup u oblasti železnica u zadnjih desetak godina sa preko stotinu prisutnih gostiju iz našeg regiona. Ovom susretu prisustvovali su i predstavnici nekoliko članova RCSEE iz Austrije, Nemačke, Italije i Finske.

U svom uvodnom obraćanju brojnim gostima u predivnom amfiteatru gostima su se obratili najpre domaćini, gospođa Tatjana Kesić Šapić, direktorka Sektora za industriju i IT, i gospodin Tomislav Radoš, potpredsednik Hrvatske Gospodarske Komore, potom Mladen Perkov u ime kompanije Altpro Zagreb (umesto Zvonimira Viduke koga je bolest sprečila da bude tog dana sa nama), Milan Vučković, direktor RCSEE, Ante Klečina, glavni koordinator SZŽ, Mario Antonić, državni sekretar Ministarstva gospodsarstva, preduzetništva i obrta u vladi Republike Hrvatske i Marko Jurčić, Savetnik za gospodarstvo u Uredu Predsednice Republike Hrvatske.

U svom pozdravnom govoru, Milan Vučković, direktor RCSEE, posebno je naglasio da su “upravo ovakvi dođaji ono što Klaster želi u naporima da se intenzivira saradnja u našoj oblasti, ali i užu saradnju sa nacionalnim železnicama, njihova revitalizacija, uvođenje novih tehnologija i profesionalizacija menadžmenat sa čime naš sektor može da otvori više novih radnih mesta u regionu.” On je pozvao kompanije i institucije iz Hrvatske da u što većem broju pristupe članstvu Klastera i participiraju kao izlagači i posetioci na predstojećem sajmu “SEE Mobility 2017.” 26. i 27. aprila u Beogradu. Takođe je napomenuo da saradnja kompanija iz našeg regiona sa najvećim tržištima EU treba i mora da se odvija dvosmernim putem a ne jednosmerno.

Nakon pozdravnog uvoda sledila je stručna konferencija u panelskoj formi na temu: “Važnost železnica za proizvodnu industriju regiona”, na kojoj su učestvovali: Mario Antonić, Snježana Josipović, načelnica Sektora željezničkog prometa i žičara Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Janja Groš, direktorica Poslovnog područja Razvoj i investicijsko planiranje HŽ infrastrukture, Makso Đukić, Predsednik Foruma poslodavaca Srbije, Branislav Đurica, Pomoćnik generalnog direktora Željeznice Republike Srpske, Dragoljub Rajić, Koordinator Klastera RCSEE i Mladen Perkov, član uprave kompanije Altpro Zagreb. Ovaj panel moderirala je gospođa Tatjana Kesić Šapić iz HGK.

Nakon Panela gosti su prešli u drugu salu u kojoj je organizovano ukupno 180 B2B susreta, zbog kojih je najveći broj gostiju iz regiona i inostranstva i stigao u Zagreb.

Sve u svemu, bio je ovo jedan sjajan veliku događaj koji je pokazao želju i potrebu da se umreženje kompanija u ovoj formi i u ubuduće češće organizuje u našem regionu. Ovi susreti u našoj branši pokazali su da postoji veliki neiskorišćeni potencijal u širenju dalje regionalne ekonomske saradnje ne samo u našoj branši.

Bilo bi lepo kada bi to još uvideli i zvaničnici Vlade Republike Srbije i Železnica Srbije, od kojih niko iz Beograda, i pored toga što su od strane svih suorganizatora iz Srbije i Hrvatske više puta pravovremeno pozivani, nije našao za shodno da tog dana dođe u Zagreb.