Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, Srbija, 27/04/2018
vesti

Transport i energetika kao osovina saradnje između EU i Balkana

U Beogradu je 26. aprila 2018. održana međunarodna konferencija na temu “Transport i energetika – veza izmeću zapadnog Balkana i EU”. Ovu značajnu konferenciju inicirala je ambasada Bugarske u Beogradu u okviru aktivnosti Bugarske kao zemlje koja trenutno predsedava EU.

U samom pozivu stajalo je da je “osnovni cilj konferencije da se uz konstruktivnu razmenu mišljenja i ideja gradi bolje i naprednije poslovno okruženje u regionu zapadnog Balkana i Evropi”.

Program konferencije obuhvatio je dva dela. U prvom panelu tema je bila transportni koridori Balkana. Drugi deo bio je posvećen umrežavanju energetskih koridora.

Konferenciju je otvorila NJ. E. ambasador Republike Bugarske u Beogradu, Radko Vlajkov koji je učesnike skupa pozvao da u direktnoj razmeni mišljenja pokušaju da pronađu zajednička najefikasnija rešenja za poslovne izazove sa kojima se svi suočavamo.

Potpredsednica u vladi Republike Srbije i ministarka u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, Zorana Mihajlović, u svom uvodnom izlaganju rekla je da nema razvoja regiona bez saobraćajne i energetske povezanosti između zemalja zapadnog Balkana. Ona se posebno zahvalila Bugarskoj koja sve vreme svog predsedavanja Savetom EU radi zajedno sa Srbijom na približavanju dve zemlje.

Pored brojnih visokih ličnosti diplomatije, vlada i ministarstava iz regiona na konferenciji je u drugom delu nastupio i Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji koji je naznačio da je EU u Srbiji u sektoru energetike od 2000. investirala blizu 550 mil. Eur.

U prvom panelu među izlagačima od strane organizatora bio je pozvan i Milan Vučković, BSN partner, u svojstvu direktora Klastera železnica za jugoistočnu Evropu. On je, najpre, pomenuo brojne aktivnosti i aktuelne projekte našeg Klastera da bi se osvrnuo i na revitalizaciju železničke infrastrukture u regionu koja je poslednjih godina evidentna. Naznačio je da je u tom okviru značaj modernizacije železničkog koridora Beograd -Varna-Sofija, sa ciljem povećanja kargo transporta i jačanja srpske, bugarske i regionalne industrije takođe bitna za kompanije dobavljača  i podizvođače iz privatnog sektora. On je naglasio da, prema procenama eksperata iz EU, Srbija i Bugarska mogu da povećaju svoje prihode samo od kargo transporta za 350 do 400 mil evra godišnje, pod uslovom da se ovaj koridor prethodno potpuno modernizuje.

Vučković je posebno, na kraju svog konferencijskog izlaganja, konstatovao da su “politički odnosi u našem regionu daleko iza ekonomskih odnosa i međusobne partnerske saradnje privrednika iz regiona koji su već odavno shvatili da ukoliko regionalno ne sarađuju i ukoliko zajedno ne nastupaju na drugim tržištima, da će nestati u uslovima liberalnog kapitalizma gde velika riba uvek jede onu manju”.