Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, 05/09/2014
vesti

Sve više preduzeća bez zaposlenih

Istraživanje Mreže za poslovnu podršku pokazuje da je u prvoj polovini 2014. godine skoro 24,2 odsto firmi u Srbiji bilo bez zaposlenih ili su zapošljavale samo jedno lice – najčešće osnivača privrednog društva.

Iako Agencija za privredne registre i druge državne institucije na poriču da stalno raste broj ovakvih firmi, niko se ozbiljno ne bavi uzrocima ove zabrinjavajuće pojave. BSN je u kontaktima sa privrednicima, ali i upoređivanjem ove statistike sa zemljama u okruženju (Bugarska, Rumunija, Albanija, Makedonija, Crna Gora, BiH) utvrdila direktnu vezu nestabilnosti poslovnog okruženja i povećanja pravne nesigurnosti u poslovanju sa ovim tendencijama. Što je poslovanje u jednoj zemlji pod većim finansijskim opterećenjem, što ima više dugih i skupih birokratskih procedura, što su rokovi za naplatu potraživanja i privredni sporovi duži, a korupcija izraženija, procenat firmi bez zaposlenih ili sa jednim zaposlenim je viši.

Ovo treba da bude opomena za nadležne u Republici Srbiji da se mora uraditi daleko više na poštovanju privatne svojine investitora, time što bi postojale delotvornije sistemske mere zaštite sredstava i imovine osnivača privrednih društav