Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, Srbija, 13/04/2021
vesti

RCSEE i ERCI zajedno na projektu S-ACCESS

Deo BSN-a, Klaster železnica Jugoistočne Evrope (RCSEE), zajedno sa partnerima iz Evropske asocijacije železničkih klastera (ERCI) sprovodiće projekat S-ACCESS, čiji je cilj strateško osnaživanje evropskih malih i srednjih preduzeća za nastup na vanervropskim tržištima kroz procese javnih nabavki.

Evropska agencija za mala i srednja preduzeća je prepoznala poteškoće sa kojima se susreće sektor MSP-a prilikom izlaska na strana tržišta, usled čega je pod okriljem COSME programa pokrenula poziv za projekte koji za cilj imaju osnaživanje kapaciteta MSP-a za nastup na stranim tržištima kroz strateški pristup. Evropska železnička industrija, predstavljena kroz partnere okupljene u okviru ERCI-ja je izabrana kao jedan od prvih projekata ovog tipa.

Projekat će biti sproveden u dve faze, pripremne i implementacione, tokom kojih će biti analizirana MSP okupljena u parnerske klastere, kao i tržišta i tenderske procedure i sistemi javnih nabavki na ciljanim tržištima.

Nastavljajući na osnovi izgrađenoj tokom PERES projekta, ciljana tržišta S-ACCESS projekta će biti Sjedinjene Američke Države, Kanada i Norveška.

Zvaničan početak projekta se očekuje u drugoj polovini 2021. godine. Projekat je podržan od strane Evropske Komisije i Evropske agencije za mala i srednja preduzeća.