Visbility menu
  • Test
  • Test
Minhen, SR Nemačka, 08/02/2016
vesti

Poseta BSN delegacije Industrijskoj i trgovinskoj komori gradu Minhenu i Gornjoj Bavarskoj

Dana 3. februara tročlana privredna delegacija iz Srbije koju su sačinjavali Milan Vučković, partner u Mreži za poslovnu podršku (BSN), Nikola Panović, predsednik metalskog klastera iz Srbije “West Metal Group” i direktor kompanije Pankomerc i Nebojša Bondžulić, direktor prodaje u kompaniji Pankomerc koja je aktivni član BSN-a, posetili su Industrijsku i trgovinsku komoru grada Minhena i Gornje Bavarske (“IHK München und Oberbayern”).

Tom prilikom našu delegaciju primili su gospodin Joseph Seybold, nadležan pri IHK kao Reeferent u Referatu za saobraćaj i logistiku, zatim gospodin Alexander Lau, rukovodilac u Referatu za Evropu i Philipp Axamit iz sektora za međunarodne odnose pri IHK.

U otvorenom razgovoru članovi srpske delegacije informisali su svoje kolege iz bavarske komore o aktuelnim dostignućima srpsko-nemačke i srpsko-bavarske saradnje kao i predstojećem osnivačkom skupu Klastera železnica za jugoistočnu Evropu a što je naišlo na posebnu pažnju domaćina.

Srpska delegacija je, takođe, tom prilikom predložila užu saradnju u sektoru metalske industrije sa članovima IHK u Bavarskoj. Nikola Panović je pozvao u goste nemačke kolege i predstavnike metalskog sektora u zapadnu Srbiju. Sa druge strane, bavarska delegacija izrazila je želju da se saradnja dve privrede intenzivira i na unapređivanju tehnološkog i IT sektora u kojima leži značajan neiskorišćeni potencijal saradnje.

Na kraju, bavarska strana je predložila da se na velikom privrednom skupu za zapadni balkan, na jesen, pojave i predstavnici Klastera Železnica za jugoistočnu Evropu (RC SEE) i referišu tom prilikom o aktuelnom stanju u ovom privrednom sektoru ali i da se tom prilikom u saradnji sa Klasterom železnica iz Bavarske u okviru pomenutog skupa održi jedan B2B susret predstavnika dva klastera.

U privrednoj saradnji sa Bavarskom pokrajinom (734 mil Eur u 2014.) srpska privreda još od 2010. beleži konstantan suficit. Bavarska je tržište od preko 12 mil. stanovnika.