Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, Srbija, 16/01/2018
vesti

Podrška EU klasteru RCSEE i njegovim članovima kroz projekat PERES

BSN, kroz klaster RCSEE, je zajedno sa još nekoliko partnerskih organizacije iz zemalja članica EU, dobio podršku Evropske komisije za realizaciju projekta „Promoting European Rail Excellence Outside EU” – PERES.

Cilj projekta PERES je da čvršće poveže i umreži kompanije članice svih evropskih partnerskih organizacija i da im pruži konkretnu podršku u nastupu na vanevropskim tržištima.

70 odsto sredstava za realizaciju projekta obezbediće Evropska komisija, a 30 odsto je dužan da obezbedi naš Klaster (kroz konkretan rad i doprinos članova Tima Klastera, simbolične kotizacije za skupove i pokriće 30% putnih troškova).

Partneri Klastera železnica jugoistočne Evrope na ovom projektu su:

  1. DITECFER (http://www.ditecfer.eu/), Tuscany, Italy
  2. I-TRANS (http://www.i-trans.org/), France
  3. BTS Bahntechnik Sachsen (http://bts-sachsen.de/), Saxony, Germany
  4. RAIL ALLIANCE (http://www.railalliance.co.uk/), UK

 

Najvažnije aktivnosti projekta su sastanci predstavnika ovih organizacija u cilju osmišljanja kvalitetnih mehanizama za što čvršće povezivanje njihovih članova, a jedan od tih skupova (zajednička konferencija) biće organizovan za sve kompanije iz jugoistočne Evrope i u Beogradu tokom jeseni 2018. ili najkasnije početkom 2019. godine. Imaćemo priliku da svi zajedno u našem regionu ugostimo predstavnike najznačajnijih evropskih klastera i Evropske komisije u oblasti železnica i da se bliže i kvalitetnije povežemo sa kompanijama njihovim članovima. To će biti još jedna dobra prilika za poslovno umrežavanje i ostvarivanje kontakata.

Takođe, krajni cilj projekta PERES jeste da i određeni broj (nekoliko selektovanih kompanija) članova našeg Klastera dobije priliku da se sa kompanijama članovima drugih evropskih partnerskih organizacija zajednički predstavi na jednom velikom vanevropskom tržištu koje će biti odabrano (verovatno na azijskom ili afričkom kontinentu).

U narednim mesecima, detaljnije ćemo obaveštavati o svakoj narednoj fazi realizacije projekta i pozvati da uzmete učešće u konkretnim aktivnostima predviđenim projektom.