Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, 15/08/2016
vesti

Otvoreno pismo novom ministru privrede u Vladi RS, g. Goranu Kneževiću

Mreža za poslovnu podršku je uputila otvoreno pismo novoizabranom ministru privrede u Vladi Republike Srbije, Goranu Kneževiću, obaveštavajući ga o neophodnim reformama privrede i problemima sa kojima se poslovni sektor suočava u Srbiji. Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani ministre Kneževiću,

Uz čestitku povodom Vašeg izbora za ministra privrede Republike Srbije u tek formiranoj Vladi RS, kompanije i privredne organizacije koje okuplja Mreža za poslovnu podršku kao međunarodna poslovna asocijacija sa sedištem u Srbiji, žele da Vam skrenu pažnju da privrednici u Srbiji već više od 10 godina čekaju sprovođenje tri ključne reforme za promenu poslovnog okruženja u Srbiji:

1. Smanjenje poreza i doprinosa na zarade i uvođenje progresivnog oporezivanja zarada

2. Rešavanje problema skupih i nepristupačnih kredita kroz stvaranje mogućnosti za alternativne vidove izvora finansiranja privrede

3. Uvođenje kontrole nad brojnim nametima koje lokalne samouprave uvode privredi i određivanje jasnih kriterijuma za broj i visinu tih nameta

U svim istraživanja sprovedenim u privredi u periodu 2005 – 2016. godina privrednici su zahtevali ove tri krupne reforme, ali nijedan od prethodnih ministara privrede nije uspeo da ih sprovede.

Rezultati izostanka navedenih reformi su sledeći:

a) U proseku svako privredno društvo u Srbiji trenutno je zaduženo na nivou od 196 odsto visine svog osnivačkog kapitala, što znači da posluje na ivici bankrota

b) Prosečni rokovi naplate potraživanja u prvoj polovini 2016. godine bili su 132 dana, po čemu smo negativni evropski rekorderi, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom (oko 130 dana)

c) Tek svaka treća firma koju otvore mladi preduzetnici (do 35 godina starosti) uspe da preživi i opstane na tržištu posle tri godine od trenutka započinjanja rada, po čemu smo duplo gori od evropskog proseka (64,7 odsto opstane posle prve tri godine)

d) Tek svaka 18 firma u Srbiji bavi se nekim oblikom proizvodnje koja je osnovni pokretač izvoza i od koje direktno zavisi društveno bogatstvo i životni standard stanovništva (evropski prosek je svaka četvrta firma)

e) U sektoru malih i srednjih preduzeća Srbija ima tri puta manje izvoznika od evropskog proseka (11,9 odsto evropski prosek, a u Srbiji svega 4,1 odsto), što je posledica hroničnog nedostatka obrtnog kapitala i visokih nameta na rad koji našu privredu čine nekonkurentnom na inostranim tržištima

f) Brojni i visoki nameti lokalnih samouprava, visoki porezi i doprinosi na rad, zajedno sa nedostatkom povoljnih izvora finansiranja preduzetnika direktno su doveli do toga da po različitim procenama u sivoj zoni radi između 550 000 i 750 000 stanovnika naše zemlje. Prosečan osnivački kapital malih preduzeća i preduzetnika u Srbiji je svega 5060 evra, pa su posebno ugroženi mladi preduzetnici i žene preduzetnice koji često privređuju u sivoj zoni, jer izbegavaju da legalizuju svoj biznis zbog brojnih i visokih nameta.

g) Zbog izostanka tri najvažnije privredne reforme negativne posledice trpe i stotine hiljada građana koji su legalno zaposleni u privatnom sektoru, jer pod pritiskom brojnih nameta, a istovremeno suočeni sa niskom kupovnom moći, njihovi poslodavci nisu u mogućnosti da im isplate pristojnije zarade za život, a u desetinama gradova širom Srbije, u kineskim ali i domaćim radnjama zaposleni su plaćeni ispod nivoa minimalne zarade, pa iako rade, socijalno su ugroženi i nemaju dovoljno sredstava za život. Srbija je pritom retka zemlja u Evropi gde se minimalna zarada koja predstavlja egzistencijalni minimum za zaposlenu osobu oporezuje istim poreskim stopama kao neto zarade koje iznose više stotina hiljada dinara mesečno.

Zbog svega navedenog, smatramo da Vas kao novog ministra privrede čekaju brojni izazovi i ovo pismo smo Vam uputili javno, kako bi i ostali članovi tek izabrane Vlade Republike Srbije, bili upoznati sa problemima koji tište privredu i usporavaju privredni razvoj.

Privrednici su izuzetno ogorčeni na politički establišment zemlje, zato što tokom protekle predizborne kampanje nije organizovano nijedno ozbiljno javno sučeljavanje privrednika i kandidata za najviše političke funkcije u zemlji, već je u javnosti predstavljena ružičasta slika o navodnom oporavku privrede koji je veoma diskutabilan. Nadamo se da ćete Vi, kao novi ministar privrede, učiniti korak napred da se prekine sa ovakvom praksom i omogućiti privrednicima da budu konsultovani.

Ukoliko postupite po dugogodišnjim zahtevima privrede, budite sigurni da ćete time pomoći njen dugoročni oporavak, što će stvoriti uslove za rast zaposlenosti i podizanje životnog standarda građana Srbije.

S obzirom da je sama Vlada Republike Srbije proglasila 2016. godinu za godinu preduzetništva pravi je trenutak da sprovede tri najvažnije reforme koje privrednici od države traže.

Ostajemo otvoreni za zajednički rad na najvažnijim privrednim reformama.