Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, 06/11/2015
vesti

Održana konferencija o klasteru železnica jugoistočne Evrope

Prva konferencija o stvaranju klastera železnica jugoistočne Evrope, održana 5. novembra 2015. godine u Beogradu, privukla je veliku pažnju kompanija i institucija iz regiona.

Oko 70 učesnika, gostiju, predstavnika ministarstava i drugih nadležnih institucija Republike Srbije i predstavnika visokoškolskih ustanova okupilo se u Beogradu  na konferenciji na kojoj su imali priliku da se upoznaju sa primerom rada Bavarskog klastera železnice, kao i o mogućnostima za saradnju koje im donose udruživanje u regionalni klaster.

Takođe, predstavnici kompanija AEbt i ERC GmbH, Volker Drenkhahn i Fabian Schmid su upoznali učesnike sa tehničkim zahtevima modernih železnica u Evropskoj Uniji, kao i o pomoći koje im njihove kompanije mogu pružiti u njihovom ispunjavanju i obezbeđivanju sertifikata za plasman svojih proizvoda na tržište EU.

Konačno, na konferenciji je bilo i reči o regulatornim i tehničkim potrebama železnica u regionu, kako bi bile atraktivnije za transport robe, kao i o mogućnostima za usavršavanje stručnjaka u ovoj oblasti, kroz prezentacije Slavoljuba Jevtića, predstavnika nacionalne asocijacije “Transport i logistika”, i Dragane Macure, docenta Saobraćanjog fakulteta u Beogradu.