Visbility menu
  • Test
  • Test
Kragujevac, Serbia, 18/09/2020
vesti

MIND Park – najveći industrijski park u Jugoistočnoj Evropi

Novi član BSN, Milanović Industries Park – MIND Park ima veoma pogodan geografski položaj, lociran 12 km od Kragujevca u srcu Centralne Srbije. Ovaj grad sa više od 100 godina industrijske istorije je važno transportno čvorište u ovom delu Evrope. MIND Park se prostire na 150 hektara, sa dobrim pristupom auto-putu i dobrim saobraćajnim vezama sa okolnim područjem, naročito kroz železničku mrežu.

Ovaj kompleks, proglašen od strane Vlade Srbije za projekat od nacionalnog značaja, pruža proizvodne kapacitete za stvaranje inovativnih rešenja u železničkoj industriji i ostalim oblastima visokog industrijskog razvoja.

MIND Park je dizajniran kao jedinstveni centar kompetencija za šinska vozila i avio industriju. Strategija i infrastruktura su privrženi i usaglašeni sa konceptom „četvrte industrijske revolucije – Industrija 4.0“. Cilj je da se stvori klaster nekoliko kompanija koje pružaju neophodne usluge kroz ceo proizvodni proces i zaokružuju ceo lanac vrednosti – od projektovanja do proizvodnje materijala, obrade i prerade do predmontaže i sklapanja, sve na istoj lokaciji. Park pruža usluge za poslovne potrebe industrije po principu „ključ u ruke“. Prilagođene proizvodne hale, moderni kancelarijski prostor, farbanje, logistika i proizvodnja komponenti će biti pružene u industrijskoj zoni. Ovo omogućava partnerima u MIND Parku da razviju visoko kompetitivne proizvode. MIND Park je već postao dom nekoliko multinacionalnih kompanija kao što su Siemens Mobility, CAF, Autolift itd.

Pored toga, centar za edukaciju radnika je uspostavljen kao jedan od stubova MIND Parka. Šumadija i Zapadna Srbija su prostor sa više od 2 miliona stanovnika, kojima imaju lak i jednostavan pristup MIND Parku. Stoga, Kragujevac kao poznati univerzitetski centar pruža tržište visokokvalifikovane radne snage. Ovo omogućava zapošljavanje i edukaciju odgovarajuće radne snage i pronalaženje odgovarajućih zaposlenih svim partnerima u industrijskoj zoni.

IMW Institut za najnovije tehnološke trendove u oblasti planiranja, kompozitnih materijala, 3d štampe, lepljenja i varenja, zajedno sa centrom za istraživanje i razvoj pretenduje da bude jedna od najvažnijih istraživačkih institucija u Istočnoj Evropi.

Partnerima u MIND Parku će biti pružene usluge podrške poslovanju – uspostavljanje firmi, finansije i računovodstvo, HR usluge, IT usluge održavanja mreža i sistema, održavanje objekata, interna i eksterna logistika, kao i kontrola kvaliteta procesa i sertifikacija.

Sve ovo čini MIND Park obećavajućom investicijom u budućnost.