Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, 12/02/2015
vesti

Loš Zakon o računovodstvu izazvao kolaps u privrednom sistemu zemlje

Po prvi put posle skoro 50 godina 374 000 preduzeća, preduzetnika, udruženja i drugih pravnih lica koji rade u Srbiji ne mogu da predaju završne finansijske izveštaje i na regularan način završe prethodnu poslovnu godinu.

Agencija za privredne registre odložila je za mesec dana predaju završnih finansijskih izveštaja, ali već sada je izvesno da izveštaji neće moći da budu predati ni posle tog roka, jer je Zakon o računovodstvu donet 2013. i 7 njegovih podzakonskih akata nemoguće primeniti u praksi.

Mreža za poslovnu podršku je u saradnji sa Savezom računovođa i revizora Srbije i najvećim nemačkim investitorima u Srbiji još u oktobru 2014. godine upozorila da zbog Zakona o računovodstvu koji je donet na osnovu ukinutih direktiva EU i suprotno Međunarodnim računovodstvenim standardima preti kolaps u privrednom sistemu zemlje, ali predstavnici Ministarstva finansija koji su ovaj zakon doneli tada nisu reagovali.

U poslednjih nekoliko nedelja više stotina preduzeća i preduzetnika, njihove računovođe i računovodstvene agencije, obratile su se Mreži za poslovnu podršku uz obrazloženje da su troškovi implementacije novog Zakona o računovodstvu ogromni, a Zakon sa njegovim podzakonskim aktima neprimenjiv i da ne znaju kako će zatvoriti svoje i poslovne knjige svojih klijenata za 2014. godinu.

Za ovaj svojevrsni privredni kolaps odgovorni su činovnici u Ministarstvu finansija koji su u toku pisanja novog Zakona o računovodstvu 2013. godine uporno odbijali da uvaže apele privrede i profesionalnih organizacija računovođa da se takav zakon ne donosi, jer je preskup za posrnulu srpsku privredu, prebirokratizovan i neprimenljiv.

Direktne posledice ovog stanja su:

– 250 miliona evra troškova u privredi za uvođenje Zakona koji je neprimemljiv u praksi

– Srbija je postala crna tačka u Evropi, jer poslovanje firmi u Srbiji nije uporedivo sa poslovanjem firmi u zemljama EU i drugim zemaljama u okruženju

– Preobimni finansijski izveštaji (tri puta veći nego pre) unose dodatnu nesigurnost u poslovanje i sigurno će poskupeti bankarske kredite privredi, jer se rizik davanja kredita uvećava

– Zakon o računovodstvu omogućuje lažno prikazivanje rezultata poslovanja što povećava mogućnosti za prevare i privredni kriminal

– Zakon znatno otežava poslovanje stranim kompanijama čiji su direktori strana lica, jer im nameće obavezu da dobiju privremeni JMBG kako bi potpisali završne račune, što povlači dugu i nepotrebnu proceduru koja ne postoji u zemljama EU.

– Generalna posledica ovakvog Zakona o računovodstvu će biti pad Srbije na Doing Business listama Svetske banke i usporavanje dolaska stranih investitora

Zbog svega navedenog Mreža za poslovnu podršku javno apeluje na ministra finansija g. Dušana Vujevića i predsednika Vlade RS, g. Aleksandra Vučića da se primena Zakona o računovodstvu donesenog 2013. god. i pratećih podzakonskih akata suspenduje i da se svim privrednim subjektima i drugim pravnim licima dopusti da završni račun za 2014. godinu predaju po istim propisima kao u 2013. godini, čime bi se izbegao kolaps privrednog sistema.

Neophodno je i da Vlada Srbije po hitnom postupku formira i novu radnu grupu za donošenje Zakona o računovodstvu u koju će ovog puta biti uključeni predstavnici profesionalnih organizacija računovođa i vodećih poslovnih asocijacija, kako bi se doneo Zakon u skladu sa Međunarodnim računovodstvenim standardima, pojednostavile procedure i smanjile mogućnosti za privredni kriminal.