Visbility menu
  • Test
  • Test
Beč, 02/09/2015
vesti

Infrastrukturni projekti u fokusu Samita zemalja Zapadnog Balkana

Jedna od centralnih tema na Samitu zemalja Zapadnog Balkana održanom u Beču bila je unapređivanje povezanosti zemalja-učesnica. Opredeljeno je 10 infrastrukturnih projekata u saobraćaju (6) i energetici (4), uz sufinansiranje Evropske Unije, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske investicione banke (EIB) i Nemačke razvojne banke (KfW).

Evropska Unija, kroz instrumente pretpristupne pomoći (IPA) sufinansira dva projekta u Srbiji. Reč je o intermodalnom terminalu u Beogradu, kao i o železničkoj interkonekciji sa Makedonijom.

Evropska investiciona banka će sufinansirati projekte u Bosni i Hercegovini (putne interkonekcije sa Hrvatskom) i u Crnoj Gori (železnička interkonekcija sa Srbijom).

EBRD će učestvovati u finansiranju dva projekta, jednog na Kosovu iz oblasti saobraćaja (železnička interkonekcija sa Srbijom i Makedonijom) i u Makedoniji iz oblasti energetike (interkonekcija sa Albanijom).

Nemačka razvojna banka će sufinansirati tri projekta iz oblasti energetike – po jedan u Albaniji (interkonekcija sa Makedonijom), Crnoj Gori i Srbiji (Trans-Balkanski energetski koridor).

Ukupno, navedene institucije će učestvovati sa 205.7 miliona EUR, što iznosi 33% ukupnih investicija od 616.5 miliona EUR u infrastrukturu zemalja Zapadnog Balkana.