Visbility menu
  • Test
  • Test
Beograd, 20/10/2016
vesti

Debata privrede i političkih partija – Ima li kraja nametima privredi?

Mreža za poslovnu podršku je 18. oktobra 2016. godine u Beogradu održala debatu privrednika i predstavnika parlamentarnih stranaka. Uprkos pozivima, i obećanjima pojedinih stranaka, na samom kraju poslanici vladajuće većine izabrali su da ignorišu skup.

Pozivu su se odazvali Goran Ćirić iz Demokratske stranke, Marija Janjušević iz Srpskog pokreta Dveri i Aleksandar Stevanović iz Pokreta Dosta je bilo.

Okupljeni privrednici su opisali probleme sa kojima se suočavaju u radu. Radoslav Veselinović je istakao da je potrebno da država prepozna nosioce razvoja u zemlji i pruži im pomoć, dotakavši se problemima obrazovanja i nedostatku stručnih kadrova, ali i problemima u odnosu sa bankama kao izvoru sredstava.

Nakon njega, Slavoljub Jevtić iz Nacionalne asocijacije Transport i logistika je pričao o problemima platnog prometa i gubitcima koje na ime bankarskih provizija i kursnih razlika jer između rezidenata koji učestvuju u međunaodnom prometu nije dozvoljeno plaćanje u devizama. Takođe, kritikovao je i komplikovane propise za čiju primenu je neophodna obuka, neretko pod komercijalnim uslovima koju vrše sami službenici koji su učestvovali u pravljenju propisa.

Miroslav Laješić iz kompanije Osram je naveo probleme u odnosu sa poreskom upravom i inspekcijskim organima. Naročito je problem u unutrašnjoj organizaciji ovih organa i nedostatku unutrašnje komunikacije, koja čini rešavanje nekih problema, kao što je povraćaj pretplaćenog poreza, nemogućim u praksi.

Dejan Karić je iz ugla mikro i malih preduzeća kritikovao odnos lokalne samouprave prema privredi. Iznosi raznih taksi često zavise isključivo od samovolje lokalnih vlasti i sasvim su neprimerene prihodima koje ostvaruju mala i mikro preduzeća.

Jedna od zajedničkih tema koje su se dotakla većina učesnika iz privrede bilo je ponovno uvođenje obavezne članarine Privrednoj komori Srbije, koja ne samo proizvodi dodatan nepotreban trošak, već je i u koliziji sa principom slobode udruživanja.

Goran Ćirić iz Demokratske stranke je naveo da je potrebno graditi partnerstvo između političkih struktura, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, i privrede. On smatra da je veliki problem sistem javnih nabavki, koji je usporio proces i doveo do toga da se novac koji se tim putem plasira u realan sektor prepolovio u odnosu na raniji period.

Aleksandar Stevanović iz Pokreta Dosta je bilo je rekao da se privreda mora organizovati i vršiti pritisak na vladu kako bi mogli ostvariti svoje zahteve. Najavio je i inicijativu nekih parlamentarnih stranaka pred Ustavnim sudom za preispitivanje ustavnosti obaveznog članstva u Privrednoj komori.

Ispred Srpskog pokreta Dveri, Marija Janušević je predstavila ekonomski program pokreta i ponudila pomoć Pokreta u saradnji sa privredom i zastupanje njihovih interesa u Narodnoj skupštini, ali i ponovila važnost potrebe pritiska na izvršnu vlast.

 

Video

Foto

 

Mediji

RTS – Prilog sa debate u okviru emisije „Šta radite, bre”

N1 – Privrednici: Problemi godinama isti, sve teže opstati

Radio Beograd – Novosti dana od 18. 10. 2016.

B92 – Traže manje poreze: Zato su male plate…

Magyar Szo – Hatalmas adók, lassú államapparátus

Kurir – NAMETI: Vlast iskulirala privrednike

Nova Ekonomija – Privrednici traže od Vlade Srbije da smanji poreze i doprinose

RTV – Privrednici traže smanjenje nameta

021 – Privrednici traže manje namete

Economy.rs – Banke uništavaju domaću privredu